İnşaat işçisi babanın tek evladı olan Seid Yusuf 10 Nisan1947 tarihinde Qamışlo’nun Qedûr Beg mahallesinde dünyaya gelir. Bölgesinde “sanatçıların şahı” olarak tanındı. 50 yılı aşkın süredir yüzlerce beste ve şarkı ile hem sazıyla hem de sözüyle Kürt müziğini dünyaya tanıttı. Kürtçenin yanı sıra birçok dilde türküler söyledi, birçok şarkıcı bestelerinden faydalanıldı.

Çözüm sürecinde akan kanın durması için çaba gösterdi. TRT Kurdi’de (O zamanki ismi TRT Şeş)  olan kanalda Strana Xwe Bêje (Sen Türkünü Söyle) isimli ses yarışmasında jüri üyeliği yaptı.  Bir anısında;

“Bundan 25 sene önceydi… Türkiyeli bir Kürt, Suriye’ye geldi. O zamanlar benim bir dükkânım vardı, kendi kasetlerim satılıyordu. Türkiyeli, bir kasetimi satın aldı. Sonra bir tornavida istedi benden. Gözlerimin önünde kaseti açtı. İçindeki şeridi çıkardı bir kâğıda sardı ve sonra ceketinin astarının arasına soktu. Sebebini sordum. Bana, ‘Üzerimde Kürtçe kaset görürlerse beni perişan ederler’ dedi. Bugün Türkiye’de Kürtçe serbestçe konuşuluyor. Ben ise TRT kanalında jüri üyeliği yapıyorum. Bakın nereden nereye gelmişiz.” der.

Bir röportajında büyük emeklerle topladığı kaydettiği binlerce bestelik 12 cild olan Divanı’nı ekonomik sebeplerden dolayı yayınlayamadığını hiçbir kurum ve kişininde basılması kaybolmaması için kendisine el uzatmadığını dile getirir ve şöyle söyler “Sen müziğin Mirisin diyorlar hani mirliğim, mirlik bu mudur?”

Seid Yusuf da her Kürt şarkıcı, dengbêj gibi sahipsizlikten yakınır.

İstanbul Zeytinburnu’ndaki Özel Avrasya Hastanesi’nde tedavi edilmeye çalışılan sanatçı Seid Yusuf 26.02.2020 tarihi itibariyle hayata gözlerini yumar